Despre mine

Fotografia mea
SUPREMA INTELEPCIUNE ESTE DISTINGEREA BINELUI DE RAU ADEVARATA INTELEPCIUNE INSEAMNA SA-TI RECUNOSTI PROPRIA IGNORANTA VIATA-I SCURTA IAR CU FIECARE CUVANT PE CARE IL ROSTESTI TI SE SCURGE O PICATURA DIN VIATA.

joi, 5 februarie 2009

De ce nu putem scapa de amintirile dureroase

Amintirile dureroase pe care oamenii ar dori cel mai tare sa scape sunt cel mai dificil de inlaturat, in special cand amintirile sunt declansate de stimuli vizuali, potrivit unui studiu al Universitatii Carolina de Nord

Cand te uiti la stiri la televizor si vezi cate tragedii se intampla in lume, acest lucru are asupra ta un efect mai mare decat titlul dintr-un ziar, spune autorul studiului Keith Payne, profesor de psihologie la Colegiul de Arta si Stiinte.

Capacitatea de adaptare ne ajuta sa uitam intentionat anumite lucruri, cum ar fi directiile gresite sau numarul de telefon vechi sau gresit al unui prieten. Uitarea intentionata ne ajuta memoria sa se actualizeze cu informatii noi.

Studiile au demonstrat ca evenimentele emotionante,negative , ca picarea unui examen, sau o critica la adresa noastra sunt greu de uitat.

Cand oamenii isi propun sa uite anumite informatii, ei trebuie sa o izoleze mental iar apoi sa o blocheze. Dar emotia submineaza, ingreuneaza ambii pasi, atat izolarea cat si blocarea. Oamenii fac o multitudine de conexiuni intre evenimentele incarcate emotional si alte parti ale vietii.

Aceasta contrasteaza cu studiile anterioare referitoare la intamplarile emotionante si uitarea intentionata, dar acele studii au folosit ca stimuli cuvinte cu incarcatura emotionala, ca « moarte » si « sex ».

Un studiu le-a cerut celor 218 de participanti sa reactioneze la fotografii in loc de text.

Cuvantul « crima », de exemplu, poate sau nu poate sa-ti faca frica, dar daca vezi o imagine violenta este posibil ca efectul sa fie altul.

Cercetarile in domeniu au demonstrat ca subiectii nu pot uita intentionat evenimente emotionante asa de usor cum ar fi firesc sa se intample. Au mai descoperit, de asemenea, ca ambele tipuri de evenimente placute sau neplacute sunt rezistente la uitarea intentionata.

Studiile efectuate de Universitatea din California au contribuit la intelegerea felului in care emotia constrange controlul mental si la gasirea raspunsului la intrebarea daca uitarea intentionata poate fi de folos in experientele dureroase si traumatizante.

Descoperirile au aratat ca locurile incarcate emotional limiteaza abilitatea de control a mintii. Chiar si cele mai usoare emotii pot submineaza uitarea intentionata. Dar aceasta nu inseamna ca amintirile emotionante nu pot fi uitate niciodata intentionat. Daca motivatia de a le uita este suficient de puternica, acest lucru poate combate efectele emotiei prin strategii de coping.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu