Despre mine

Fotografia mea
SUPREMA INTELEPCIUNE ESTE DISTINGEREA BINELUI DE RAU ADEVARATA INTELEPCIUNE INSEAMNA SA-TI RECUNOSTI PROPRIA IGNORANTA VIATA-I SCURTA IAR CU FIECARE CUVANT PE CARE IL ROSTESTI TI SE SCURGE O PICATURA DIN VIATA.

joi, 5 februarie 2009

Despre droguri

"Parintii sunt primii care ar putea sa sesizeze cele mai discrete semne si schimbari care apar in comportamentul unui adolescent care bea sau se drogheaza. Ei pot sa ii urmareasca somnul, apetitul, sa surprinda exploziile emotionale sau, din contra, izolarea. Insa de cele mai multe ori, parintilor le este greu sa accepte ca s-a produs cu adevarat o schimbare si incearca diferite explicatii pentru comportamentul copilului: ca poate e obosit, pentru ca are mult de invatat la scoala, ca s-a indragostit, si din aceasta cauza adolescentul a devenit mai izolat. Uneori, parintii ajung la adevar, dar le este dificil sa-l recunoasca. Aceasta este cea mai mare bariera in calea descoperirii dependentilor de droguri", subliniaza psihologul Mirela Zivari. De aceea, tanarul consumator de droguri este depistat mult prea tarziu, cand deja s-a instalat dependenta. Iar problema cea mai mare nu o constituie dependenta fizica de drog, ci dependenta psihica, adica nevoia adolescentului de a fi in permanenta in preajma oamenilor care consuma alcool sau droguri, de a consuma inca din prima clipa in care s-a trezit dimineata, de a frecventa doar grupurile in care se bea si se fumeaza marijuana sau se iau pilule de ecstasy.

Parintii pot sa observe ca e ceva in neregula cu tanarul daca se schimba ritmul de veghe-somn la adolescent: dintr-o data el doarme ziua, iar noaptea se plimba. Al doilea semn important este schimbarea poftei de mancare. In general, consumul de drog se asociaza cu o scadere a apetitului, iar acest simptom poate fi gresit interpretat de parinti, care cred ca tanarul tine cura de slabire. Un alt lucru evident este ca adolescentul dispare de acasa si isi petrece tot mai putin timp cu familia, lipseste in mod repetat de la scoala. "Brusc se inventeaza o scuza pentru plecarile de acasa: o foarte buna prietena sau un prieten care ramane singur si are nevoie de companie. In plus, un alt semn de ingrijorare pentru parinti ar trebui sa fie schimbarile tegumentului, privirea neclara a adolescentului, petele maro pe albul ochiului, dilatarea exagerata sau, dimpotriva, contractarea neobisnuita a pupilei. Deoarece unele droguri au efect de modificare a dimensiunii pupilei. Adolescentii care se drogheaza prezinta si un tremur al mainilor. A cauta semne de ace pe maini este inutil, pentru ca deja adolescentii s-au perfectionat si nu se mai injecteaza in zone vizibile", arata specialistul nostru. In ceea ce priveste starea psihica a tanarului care consuma cantitati mari de alcool sau droguri, el nu-si gaseste locul, este agitat in permanenta. Nu este vorba neaparat de scandaluri, de certuri, deoarece unele droguri, cum ar fi heroina, le afecteaza vitalitatea tinerilor. In ultima instanta, parintii pot verifica buzunarele tanarului, arata psihologul nostru. Iar daca descopera un miros intepator al hainelor si urme de tutun in buzunar, acestea sunt alte semne de intrebare pentru parinti.


Cu cat toate aceste semne sunt descoperite mai devreme, cu atat tratarea dependentei va fi mai usoara. Totusi, al doilea pas de urmat de catre parinti este cel mai dificil, deoarece trebuie sa urmeze o confruntare, o recunoastere a problemei si, in sfarsit, admiterea unui tratament. "A convoca o sedinta de familie in care parintii sa ii ceara adolescentului sa recunoasca imediat ca se drogheaza este inutil. Nu se da un ultimatum adolescentului: Daca te mai prind vreodata baut sau ametit de droguri, te dau afara din casa!. Pentru ca amenintarile si ultimatumurile nu sunt acceptate si respectate de catre adolescent. Recurgand la astfel de metode, parintii nu fac decat sa prelungeasca boala. Adolescentul are nevoie de trezire la realitate, de a constientiza ce se intampla, de a gasi o solutie", explica psihologul Mirela Zivari. Daca adolescentul consuma alcool sau droguri de mult timp, prima vizita trebuie sa fie la medicul de familie, deoarece de cele mai multe ori consumul de alcool si de droguri se asociaza cu probleme de ficat. Tinerii care folosesc droguri injectabile prezinta chiar un risc ridicat de a contracta virusul hepatitei C. Medicul de familie il va trimite apoi pe tanar la un medic psihiatru.

Impreuna cu specialistul se stabileste programul de dezintoxicare. In cazul in care adolescentul consuma tigari de marijuana, canabis, pastile de ecstasy, dependenta se instaleaza mai greu. Insa daca tanarul consuma heroina, dependenta fizica si psihica urmeaza imediat dupa primele prize, iar toxicomanul nu poate trai fara drog. Sevrajul este una dintre caile cele mai bune de lupta antidrog si inseamna privarea brusca si definitiva de substante halucinogene. Spitalizarea, care in mod normal dureaza aproximativ zece zile, este perioada cea mai grea, atat starea psihica, cat si cea fizica a adolescentului fiind critice. "Medicii psihiatri au scheme de tratament care il ajuta pe copil sa treaca prin toate etapele sevrajului, fara nici o neplacere: fara stari de voma, fara dureri de spate, fara sentimentul ca se descompun. Atentie insa: cu cat sevrajul este mai usor, cu atat recaderea se va instala mai rapid, iar parintele trebuie sa previna eventualele probleme care ar putea aparea dupa incheierea tratamentului propriu-zis. In plus, dezintoxicarea nu este o terapie a adolescentului care se drogheaza, ci o terapie de familie. Sedintele de terapie individuala trebuie alternate cu sedintele la care iau parte si parintii, care vor fi informati asupra urmatorilor pasi necesari pentru vindecarea totala a tanarului", precizeaza specialistul nostru.

"Parintele care sustine ca a facut totul pentru copil, iar acesta i-a inselat asteptarile greseste foarte mult. Parintii care vor sa suplineasca lipsa de timp cu adolescentul prin obiecte, plimbari, excursii, masina nu isi fac bine meseria de parinte. Copilul simte nevoia de a fi important pentru parinte. De aceea, gasim adolescenti-consumatori de droguri atat in familii cu o situatie materiala buna, cat si in familiile dezorganizate si fara prea multi bani. In plus, adolescentul trebuie monitorizat in permanenta. Parintii trebuie sa stie cu cine isi petrece copilul lor timpul liber, cu cine sta pe messenger, cu cine sta pe chat si in ce locuri se intalneste cu prietenii. Cu cat copilul se va invarti in zone cu faima in privinta consumului de droguri, cu atat sansele ca el sa cada in patima acestui viciu sunt mai mari. Exista o legatura stransa intre consumul de alcool si cel de droguri. Tinerii merg intr-un club, beau vin si, de ce nu, incearca si o pastila de ecstasy", arata psihologul Mirela Zivari.

Psihologul Mirela Zivari arata ca exista categorii de adolescenti care prezinta un risc ridicat de a deveni dependenti de droguri sau mari consumatori de alcool: "In general, exista o vulnerabilitate care poate sa conduca la un consum de droguri. Vulnerabilitatea tine de nivelul de control al impulsului, de unele tulburari de personalitate, evidentiate in adolescenta sau chiar mai devreme. Vor deveni dependenti adolescentii care au o dificultate in a spune Stop! celor care ii imbie la consumul de droguri, dar si tinerii teribili, care cred ca pot sa faca orice. Pe locul al doilea se situeaza factorii sociali, pentru ca traind intr-un grup de consumatori sansele sunt foarte mari ca tanarul sa devina la randul lui consumator".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu